Audiomachinist [áwdiejo’mɑʃi'nɪst] (M) 1(zst. nmw.) Geluidskunstenaar, technisch-muzikaal fantast. 2(beroep) Persoon die belast is met uitvinden, onderhouden en besturen van klankmatige machinerie.

Audiomachinist Geert Jonkers is sinds ‘92 actief als maker-van en performer-met mechanische geluidsapparaten. Zijn werk varieert van een speeldoos met polka-klapperende kunstgebitten tot landschappelijke instrumenten van 400 vierkante meter. Met behulp van mechanica, speelse naïviteit en een gezonde dosis humor geeft hij een onuitputtelijke stroom afgedankte meuk een nieuw en luidruchtig leven.

De machines hebben stuk voor stuk een persoonlijk karakter. Er kleeft het gevoel aan dat het liefdevol en ambachtelijk handwerk is - en dat is het ook. Ze baren opzien, bieden troost en dagen uit om inventief te worden. De schurende geluidspoëzie van Audiomachinist werd treffend omschreven als ‘Jean Tinguely meets Tom Waits’.

Geert Jonkers werkte in de voorbije 20 jaar met o.a. BOT, Odd Enjinears, Dogtroep, Marike Jager, Warner & Consorten en De Staat. Het werk van Audiomachinist was te zien in Nederland, Europa en Zuid Afrika: op straathoeken en in schouwburgen, op theaterfestivals en in poptempels, van het Kröller-Müller Museum tot Pinkpop.

De complete CV van Geert vind je hier.