De Staat - Machinery (2011)

In 2011 werd de cd Machinery van De Staat uit Nijmegen gepresenteerd. Speciaal voor deze productie maakte ik (i.s.m. Doan Hendriks) Mathilda: een bruut mechanisch ritmewonder van pakweg 200 kilo. Mathilda siert niet alleen de hoes van cd/elpee, maar is ook te horen op het nummer Back To The Grind.

de Staat (foto Klaas Jan Kliphuis)

De Staat op Pinkpop

Mathilda


Mathilda was een directe samenwerking met Staat-frontman Torre Florim. Het idee was om een machine te bouwen die het gevoel geeft van Mississippi-delta chaingangs: nét niet spatstrak, maar met een absolute groove. Machine en song zijn simultaan ontwikkeld, en het eindresultaat ruikt naar zweet en modder.
Het lijkt allemaal zo eenvoudig: een song schrijven met een beukende machine als basis, maar dat is het dus niet. Mechanics don't swing. Het is De Staat gelukt om de nukkige machine een goeie plek te geven binnen het eigen rock-idioom.

backstage pinkpop (foto iamk.at)
foto iamk.at foto: iamk.at

Mathilda ging mee op tour, van De Vereeniging tot Lowlands, van Paradiso tot Pinkpop. Hieronder Mathilda bij de CD-presentatie in Nijmegen en een documentaire over het ontstaan van.


 

Na de tournee van De Staat is Mathilda niet onder een laag stof verdwenen, integendeel.
De machine werd het mechanische hart van de muziektheatervoorstelling MIJN FAUST. Hiervoor werd de machine ritmisch anders geprogrammeerd, om zo mogelijk nog bruter toe te slaan in de theaterklassieker van Goethe, met muziek van BOT.